Zo is Jumbo op weg naar 'duurzamer en gezonder'

Jumbo is in bijna 25 jaar tijd uitgegroeid tot een niet weg te denken speler in supermarktland. Welke rol kan 'de nummer twee van Nederland' op het gebied van duurzaamheid spelen? Claire Trügg, head of corporate communications & sustainability bij Jumbo, vertelde erover tijdens Changemakers in Retail. Ze werd bijgestaan door Femke Helgers van PWC. Het verhaal van Jumbo aan de hand van drie citaten van Trügg.

'We werken nu voor later'
Jumbo pakt het onderwerp duurzaamheid sinds ongeveer 2,5 jaar anders aan. "We noemen het 'We werken nu voor later'. Duurzaamheid werd als een vanzelfsprekendheid gezien. Zoiets doe je gewoon. Maar daardoor werd het vaak projectmatig ingestoken. En dat maakte het dat het vaak persoonsafhankelijk was. We...

Jumbo is in bijna 25 jaar tijd uitgegroeid tot een niet weg te denken speler in supermarktland. Welke rol kan 'de nummer twee van Nederland' op het gebied van duurzaamheid spelen? Claire Trügg, head of corporate communications & sustainability bij Jumbo, vertelde erover tijdens Changemakers in Retail. Ze werd bijgestaan door Femke Helgers van PWC. Het verhaal van Jumbo aan de hand van drie citaten van Trügg.

'We werken nu voor later'
Jumbo pakt het onderwerp duurzaamheid sinds ongeveer 2,5 jaar anders aan. "We noemen het 'We werken nu voor later'. Duurzaamheid werd als een vanzelfsprekendheid gezien. Zoiets doe je gewoon. Maar daardoor werd het vaak projectmatig ingestoken. En dat maakte het dat het vaak persoonsafhankelijk was. We wilden het ingebed hebben in de strategie." Daarom werden vijf focuspunten benoemd. Omdat duurzaamheid zo breed is, moeten er keuzes worden gemaakt:

'Voor de klant betaalbaar, voor de boer haalbaar'
Waar willen we naartoe met maatschappelijk verantwoord ondernemen, vroeg Jumbo zich af. Daarom zijn enkele ambities geformuleerd. Ten eerste: het moet een manier van werken zijn. Het moet in het DNA zitten; het moet geïntegreerd zijn in de cultuur en de structuur van Jumbo. Ten tweede: dat moet gebeuren op basis van relevante thema's. Niet alleen onderwerpen die voor Jumbo belangrijk zijn, maar die ook belangrijk zijn voor de stakeholders. "Juist omdat we midden in de samenleving staan en we de nummer twee van Nederland zijn." Ten derde: het verduurzamen moet vanuit de basis. "We willen impact maken. We willen niet één product in de schappen zetten en dan maar hopen dat iemand het koopt." Oftewel: de standaard omhoog brengen. "Voor de klant betaalbaar, voor de boer haalbaar." Ten vierde: meer inzetten op proactief stakeholdermanagement.

Om de basis op orde te brengen, benoemde Jumbo twee thema's waar het nodige verbeterd kan worden: mensenrechten en verpakkingen. En er wordt flink ingezet op kennisdeling binnen de organisatie, onder meer via workshops. Om duidelijker te maken wat Jumbo doet, werd meer informatie gedeeld: zowel via jumbo.com als jumborapportage.com.

Zo introduceerde Jumbo de kletskassa (waar eenzame ouderen een praatje kunnen maken) en kwam er een Foodcoach-app die mensen ertoe moet aanzetten om gezonder te leven. Op basis van een groot onderzoek onder stakeholders (klanten, ondernemers, politiek, ngo's) besloot Jumbo twaalf thema's terug te laten komen in een geïntegreerd verslag. Vervolgens worden de thema's aan de hand van een model getoetst aan de strategie. "Wat willen we en hoe gaan we het bereiken?" Op een dashboard is binnenkort te zien hoe ver Jumbo is op de diverse gebieden. En Jumbo is inmiddels begonnen met het extern rapporteren.

'Stap voor stap naar een gezonder product'
Bijna driekwart van de kinderproducten in de Nederlandse supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon voor kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Unicef. Jumbo heeft - zoals eerder genoemd - vijf zogenoemde focuspunten opgesteld en bovenaan staat 'lekker & gezond leven'. Hoe gaat Jumbo dan met een vraagstuk als dit om? "Wat we bij dit thema doen: we willen gezondheid bereikbaar maken voor iedereen en het moet betaalbaar zijn. We hebben heel strikte criteria wat assortimentsontwikkeling betreft. We houden De Schijf van Vijf aan. Maar we zetten ook heel erg in op inspiratie. Het Koningsontbijt is daar een voorbeeld van. Je kunt kids dan heel makkelijk bewegen om duurzamere of gezondere alternatieven te kiezen voor het ontbijt. Dat doen we ook in de winkel. Dan geven we geen koekje of snoepje mee, maar juist een banaan of een appel. Zodat je op die manier de consument leidt naar het duurzamere of gezondere schap."

En voor de leveranciers gelden allerlei inkoopvoorwaarden. "Zo zijn we natuurlijk al bezig om voor veel producten de gehaltes suiker, zout en vet te verlagen. Maar je kunt je voorstellen dat als je in één keer het aandeel suiker sterk verlaagd, dat mensen het niet meer lekker vinden. Dus stap voor stap naar een gezonder product."


Het hele verhaal van Claire Trügg van Jumbo en Femke Helgers van PWC tijdens Changemakers in Retail is hier terug te kijken.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!