‘Kenners’ denken precies te weten hoe de consument naar de wereld kijkt

Je leest dit magazine hoogstwaarschijnlijk omdat je een professional in of rondom de retailsector bent. Een retailer, merkfabrikant, leverancier of adviseur. Dat zijn de mensen op wie we ons richten. Vaker dan we ons realiseren weten echter ook consumenten onze kanalen te vinden. Met name onze vrij toegankelijke nieuwswebsite RetailNews. En dat levert soms grappige inzichten op. Daarover zo meer.


Het mag geen verrassing zijn dat de consument anders naar winkels kijkt dan de professional. Bart Karis (o.a. Zeeman, IKEA) wist dat een tijdje terug treffend te duiden in onze serie Retaillessen. Hij omschreef hoe hij ooit bij IKEA een totaal nieuwe winkelindeling bedacht, een revolutionaire vernieuwing. Bij een rondvraag in de winkel bleek de transformatie bezoekers volledig te zijn ontgaan. Dan sta je als retailbestuurder wel weer even met beide benen op de grond. “We denken als retailers weleens dat we het gouden idee hebben, totdat blijkt dat het geen klant opvalt”, aldus Karis over het voorval.


Karis gaf de kloof in denkwijze tussen hemzelf en de consument ruiterlijk toe, maar dat geldt niet voor iedereen. Regelmatig maken wij op RetailNews melding van faillissementen. De reacties komen vaak uit voorspelbare hoek en zijn al even voorspelbaar van inhoud. In het kort komt het erop neer dat de retailer in kwestie te laat was met ‘transformeren’, te laat heeft ingespeeld op ‘veranderend consumentengedrag’ of te weinig beleving biedt. Reacties van kenners die precies denken te weten hoe consumenten naar de wereld kijken. Bevestiging of ontkenning daarvan blijft vaak uit, want we zijn met professionals onder elkaar. Totdat vorige maand damesmodeketen Didi failliet ging.


Stortvloed aan reacties
Het aantal reacties op het bericht ‘Kledingketen Didi failliet’ stond bij het ter perse gaan van dit nummer op 23, vervolgitem ‘Didi lukte het niet om bij te blijven’ op 35. Dat is vrij veel voor ons doen. Nog opvallender dan de hoeveelheid is de inhoud van de reacties. Een kleine greep: ‘Zo zonde, ik koop bijna al mijn kleding bij Didi’. ‘Alleen bij Didi kan ik slagen’. ‘Heel jammer, waar kan ik nog leuke, goed passende kleding kopen?’. ‘Ook ik koop al mijn kleding bij Didi’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet eerder voelden zo veel consumenten de behoefte onder een van onze items te reageren. Heel af en toe kwam er overigens nog wel een reactie van een kenner/professional tussendoor. Iets over dat Didi al lang niet meer relevant is, aansluiting met de doelgroep mist en door niemand gemist zal worden.


Wat in bestuurskamers bedacht wordt of door marktwatchers geanalyseerd, verschilt dus nog weleens met hoe de centrale figuur in de retailwereld – de consument – iets beleeft. Een keten als Primark probeert dat voor te zijn, zegt Beneluxdirecteur Kevin Tulip in het coverinterview van deze editie. “Als ik een van onze winkels bezoek, probeer ik altijd een paar gesprekken te hebben met klanten.” Zo werd de limiet voor het aantal kledingstukken dat mee de paskamer in mocht geschrapt, want dat vonden klanten irritant. Aan de andere kant: even later vertelde hij dat ook de Primark-klant zich druk maakt om duurzaamheid en omstandigheden in fabrieken. Toen ik na het gesprek de zeven verdiepingen van de Damrak-winkel weer afdaalde, tussen de zich verdringende tienermeisjes met overvolle tassen door, kon ik me dat toch moeilijk voorstellen. Je klant echt kennen? Dat valt nog niet mee.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!