Deze zomer, op 1 juli, is het een half jaar geleden dat Brexit officieel werd. Er gelden nieuwe regels tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Wat merken Nederlandse retailers ervan? Een tussenbalans.


“The deal is done.” De Britse premier Boris Johnson vierde het 24 december 2020 op Twitter als een triomf. Vierenhalf jaar eerder stemden de Britten voor het vertrek uit de Europese Unie en eindelijk lag het er dan: een handelsakkoord. Johnson had er een foto van zichzelf bij gezet: zittend aan zijn bureau, de stropdas ietwat scheef en met twee duimen in de lucht.


Op 31 januari dat jaar had het Verenigd Koninkrijk de EU al verlaten, maar daar was in de praktijk weinig van te merken. Tot 1 januari 2021 gold namelijk een overgangsfase waarin het vrije verkeer van mensen en goederen kon doorgaan. Vóór die datum moest er een akkoord op tafel liggen. Anders dreigde er een no-deal. De bestaande vrijhandelsafspraken zouden dan vervallen en de Britten en de EU zouden volgens de basale regels van de Wereldhandelsorganisatie met elkaar gaan handelen. Voor velen, middenin de coronapandemie, een...