Winkelketen Wal-Mart hangt een claim van miljarden dollars boven het hoofd wegens discriminatie. Een Amerikaanse rechtbank bepaalde dinsdag dat een grote groep vrouwen gezamenlijk een rechtszaak mag beginnen tegen het bedrijf. Wal-Mart wil dit besluit bij een hogere rechter aanvechten.

De zaak is begonnen door Betty Dukes, een vrouw die dertien jaar bij Wal-Mart heeft gewerkt en beweert dat ze slechter is behandeld dan haar mannelijke collega's. Volgens haar advocaat kreeg ze minder salaris en had ze minder kansen om door te groeien binnen het bedrijf. Wal-Mart heeft 1,3 miljoen mensen in dienst en telt bij elkaar 3400 winkels.

Volgens de rechter is uit getuigenverklaringen duidelijk naar voren gekomen dat de kwestie Dukes niet op zichzelf staat. Er is voldoende aanleiding om te stellen dat het beleid van Wal-Mart discriminerend is en dat vrouwelijke werknemers van het bedrijf daar in het hele land mee te maken hebben, zo luidde de uitspraak. De rechtbank baseert zich mede op een reeks verklaringen van deskundigen en ander bewijsmateriaal.

Wal-Mart moet daarom rekening houden met een zogeheten class action-aanklacht, waarbij de belangen van een groep gedupeerden worden behartigd. Concreet gaat het om anderhalf miljoen vrouwen die bij het concern in dienst zijn of in dienst zijn geweest. Als uiteindelijk een rechtbank discriminatie bewezen acht, kan Wal-Mart worden veroordeeld tot een schadevergoeding van miljarden dollars.