De Nederlandse mode-industrie loopt niet warm voor het Europese Ecolabel. Het label staat voor duurzaamheid en kwaliteit. Binnen de Europese Unie zijn 71 modebedrijven gecertificeerd voor het label, waarvan geen enkele afkomstig is uit Nederland.

Ook in België is de animo niet groot, met twee gecertificeerde bedrijven. Op de Nederlandse markt zijn wel producten voorzien van het Ecolabel. Zo hebben de babyrompertjes van H&M het label, evenals de meubelstoffen van de Deense wever Gabriel en het Deense label Power Workwear van bedrijfskledinglabel F. Engel.

Nederlandse en Belgische bedrijven noemen de certificering te veel moeite en zijn bang voor te veel administratieve rompslomp. Een andere obstakel is dat het label niet sexy genoeg is. Zelfs bij fabrikanten van bedrijfskleding is er sprake van terughoudendheid. Dat kan een probleem vormen, omdat de overheid bepaalde dat per 2010 alle bedrijfskleding volledig duurzaam ingekocht moet zijn. In Italie lijken ze er minder moeite mee te hebben. Tientallen goederen zijn daar voorzien van het Ecolabel.