Consumenten moeten op zondagen en christelijke feestdagen kunnen winkelen. Daarvoor moet de winkeltijdenwet uit 1996 fors worden gemoderniseerd. Dat vindt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

De brancheorganisatie pleit ervoor om ‘religieuze principes uit de winkeltijdenwet te schrappen’. Het is volgens de detaillisten van de zotte dat er slechts 45 koopzondagen zijn, terwijl het kerkbezoek in Nederland blijft afnemen. De strakke sluitingstijden belemmeren het ondernemerschap en de werkgelegenheid in de detailhandel, aldus de werkgeversclub.

Op beide paasdagen, pinksterdagen en op Hemelvaartsdag moet volop gewinkeld kunnen worden. Ook de verplichte winkelsluiting om 19.00 uur op Goede Vrijdag moet van de baan. Daarnaast moeten gemeenten zelf bepalen hoe zij omgaan met de koopzondag. Daarvoor moeten ontheffingen worden afgeschaft, de wet vereenvoudigd worden en moet de landelijke overheid zich niet meer bemoeien met de sluitingstijden.

Nu mogen alleen winkels in toeristische gebieden op zondag open zijn. Overige winkelcentra mogen gemiddeld twaalf zondagen per jaar de deuren openen. De oproep van de RND staat haaks op het beleid van het kabinet, dat de huidige winkeltijdenwet juist strenger wil handhaven.