Het personeel van de supermarkten in Nederland ziet voorlopig af van acties. Die dreigden omdat werknemers en vakbonden ontevreden zijn over de opstelling van de werkgevers in de cao-onderhandelingen.

Half mei hadden de werkgevers een eindbod gedaan, dat onder meer bestond uit twee procent extra loon in 2007, drie procent over 2008 en weer twee procent over 2009, met een looptijd van 2,5 jaar tot september 2009. De vakbonden legden dit eindbod voor aan hun achterbannen en die wezen het in grote meerderheid af.

Donderdagmorgen spraken de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond met de werkgevers over de ontstane situatie. De bonden maakten duidelijk dat er acties zouden komen als de werkgevers bij hun eindbod zouden blijven. Vervolgens bleek dat er toch nog ruimte was voor een nieuwe onderhandelingsronde. Die heeft plaats op woensdag 4 juli.

De supermarkteigenaren moeten dan volgens bestuurders van de vakbonden met een veel beter bod komen. "Wij willen een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar met een looptijd van twee jaar", aldus bestuurster Nicole Boonstra van FNV Bondgenoten.