Directievoorzitter DA overweegt positie

Robert van Twuijver, directievoorzitter van de DA Drogisterijen, beraadt zich op zijn positie. Dat heeft een woordvoerster van de drogisterijketen maandag bevestigd tegenover RetailNews.nl. Eind april werd DA gered van een faillissement, doordat Aletra Catial Partnership besloot de drogisterijketen te kopen. De keten maakte eerder bekend dat zonder financiële steun van buitenaf het bedrijf failliet zou gaan.

DA is op Kruidvat en Etos na de grootste drogisterijketen van Nederland, met 450 miljoen euro omzet. De formule wordt sinds 1996 door consumenten elk jaar uitgeroepen tot beste drogisterijketen van het land. Vier jaar geleden was DA met zevenhonderd winkels de grootste in Nederland. Mede door de opkomst van Kruidvat en het weglopen van veel DA-ondernemers naar concurrerende ketens is dat aantal gedaald naar 430 winkels.

In NRC Handelsblad noemde Van Twuijver de prijzenoorlog onlangs als belangrijkste oorzaak voor de problemen bij DA. “Die zette de winstmarges en omzet behoorlijk onder druk.” Als antwoord hierop voerde de franchiseorganisatie een vaste lage prijs in voor honderden producten, maar veel DA-winkeliers weigerden hiermee akkoord te gaan en vertrokken. Daardoor werden de kosten van het hoofdkantoor te hoog.

Ondernemers die zijn vertrokken bij DA begonnen zelf een drogisterij of sloten zich aan bij de concurrentie. Een keten die profiteert van de leegloop bij DA is FACO, het concern dat drogisterijformule DIO exploiteert. DIO bestaat sinds 1994 en telt honderdzestig winkels, die gerund worden door zelfstandige ondernemers.“Die ondernemers zien bij ons meer groeikansen, lagere kosten, hogere marges en verwachten meer vrijheid de eigen winkel te runnen”, zei directeur Gijs Metz van moederconcern FACO onlangs.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!