Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2024 aan de hand van een aantal hoofdpunten. Vandaag: de faillissementen die in het oog sprongen.
Hoewel de cijfers voor de maand december nog niet beschikbaar zijn op het moment van schrijven, is al wel duidelijk dat in 2024 in Nederland het aantal faillissementen in de detailhandel is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tot en met de maand november vielen er in deze sector 336 bedrijven om, waar dit er in het gehele vorige jaar 337 waren. In juli ging het grootste aantal bedrijven op de fles, namelijk 57. Het was daarmee de maand juli met de meeste faillissementen in de laatste 10 jaar. Waarschijnlijk was dit te wijten aan het omvallen van Esprit, waarvan relatief veel vestigingen apart meetelden voor het faillissement. In november vielen maar in Nederland maar liefst 3 grote spelers om: The Body Shop, Stella en Blokker.
Galeria en KaDeWe
Het eerste grote faillissement van dit jaar bij onze oosterburen betreft de grootste warenhuisketen van het land: Galeria Karstadt Kaufhof. Een grote verrassing is dat niet, want het bedrijf verkeert dan al lange tijd...
Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2024 aan de hand van een aantal hoofdpunten. Vandaag: de faillissementen die in het oog sprongen.
Hoewel de cijfers voor de maand december nog niet beschikbaar zijn op het moment van schrijven, is al wel duidelijk dat in 2024 in Nederland het aantal faillissementen in de detailhandel is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tot en met de maand november vielen er in deze sector 336 bedrijven om, waar dit er in het gehele vorige jaar 337 waren. In juli ging het grootste aantal bedrijven op de fles, namelijk 57. Het was daarmee de maand juli met de meeste faillissementen in de laatste 10 jaar. Waarschijnlijk was dit te wijten aan het omvallen van Esprit, waarvan relatief veel vestigingen apart meetelden voor het faillissement. In november vielen maar in Nederland maar liefst 3 grote spelers om: The Body Shop, Stella en Blokker.
Galeria en KaDeWe
Het eerste grote faillissement van dit jaar bij onze oosterburen betreft de grootste warenhuisketen van het land: Galeria Karstadt Kaufhof. Een grote verrassing is dat niet, want het bedrijf verkeert dan al lange tijd in slecht weer en moederbedrijf Signa Group vraagt al in november van 2023 faillissement aan.
NRDC Equity Partners, eigenaar van onder andere Hudson's Bay, neemt Galeria over en belooft 100 miljoen in de warenhuizen te investeren. Wel sluiten er 9 vestigingen. Vanaf augustus staat Galeria niet meer onder curatele. De nieuwe eigenaren krijgen vanaf die datum de zeggenschap en kunnen de herstructurering voltooien. Het voorbije boekjaar, dat afliep in september, is afgesloten met 200 miljoen euro bedrijfswinst.
Een paar weken na Galeria valt ook zusje KaDeWe Group om, bekend van het Berlijnse warenhuis KaDeWe. Volgens de curator ligt de oorzaak van het faillissement bij de 'exorbitant hoge huurprijzen' van het warenhuispand, die werden gevraagd door Signa Holding.
Het Berlijnse warenhuis KaDeWe komt vervolgens in handen van de Thaise investeringsmaatschappij Central Group, die ook Bijenkorf-moeder Selfridges Group in de portefeuille heeft. In juni maakt KaDeWe bekend te stoppen met alle online activiteiten en zich volledig op de fysieke winkels te richten.
The Body Shop
Het in 1976 door Anita Roddick in Engeland opgerichte bedrijf met natuurlijke verzorgingsproducten kent jarenlang alleen maar groei. In het nieuwe millennium weet het merk zich echter steeds minder te onderscheiden en neemt de concurrentie toe. In februari vraagt de Britse tak faillissement aan, al snel gevolgd door de Duitse en Belgische tak.
In de zomer koopt investeringsmaatschappij Auréa Group The Body Shop en redt daarmee de failliete Britse cosmeticaketen. Desondanks valt de Nederlandse tak in november om. Van de 22 winkels blijven er toch minimaal 8 open. Ze worden overgenomen door de Duitse investeerder Stefan Herzberg, die in zijn thuisland ook al 21 van de 45 winkels van The Body Shop redde.
Uit het faillissementsverslag blijkt dat de Nederlandse filialen als gevolg van de problemen bij het moederbedrijf kampten met voorraadtekorten. Door het stilleggen van de webshop was er ook sprake van een grote omzetdaling. De enige winkel die winst bleef maken was het filiaal in Designer Outlet Roermond. Ondanks dat het bedrijf een kostenbesparing doorvoerde, met ontslagen op het hoofdkantoor, kon deze winkel de verliezen niet compenseren.
Esprit
Al jarenlang is Esprit aan het kwakkelen en nadat het modemerk in 2021 voor het eerst in jaren weer winst maakt, duikt het in 2022 toch weer in het rood. De verliezen blijven oplopen en in maart wordt de Zwitserse tak van Esprit failliet verklaard. Vlak daarna sluit een grote franchiser van de modeketen 42 filialen in Duitsland. Niet veel later vallen Esprit Europa, Esprit Oostenrijk en eind juli Esprit Nederland om.
De Duitse schoenenretailer Deichmann neemt de schoenmerkrechten over voor Europa en de Verenigde Staten. Deichmann verwerft ook de merkrechten voor de kleding van Esprit en draagt die over aan de Britse Theia Group. Eind oktober vraagt ten slotte de Amerikaanse tak van Esprit faillissement aan.
Hoewel het modemerk vele jaren actief is geweest in Nederland, heeft de curator geen vertrouwen in een doorstart van Esprit in ons land. Esprit Nederland leed in 2023 en 2024 bij elkaar opgeteld ruim 60 miljoen euro verlies. Elders in Europa gaat het merk volgens de laatste berichten in afgeslankte vorm door. Hoe dat er precies uitziet, is nog niet bekend.
Rumag
Wie kent ze niet, de korte en vaak humoristische uitspraken in een zwart-witte stijl met de typische puntjes tussen de woorden?
Rumag wordt er groot mee op social media en verzilvert dat succes door onder andere kleding, mokken en andere producten te verkopen met daarop herkenbare teksten.
Fans keren het merk de rug toe wanneer Rumag begin 2020 in een aflevering van Zondag met Lubach van plagiaat wordt beschuldigd. Ook zou het bedrijf geld verdienen aan een actie voor het Rode Kruis.
Andere mensen aan het roer en een nieuwe strategie moeten het tij keren. Toch gaat zowel Rumag als het achterliggende Just Another Media Company in mei van dit jaar failliet. Rumag maakt echter een doorstart. De nieuwe bestuurder is Tim Degenaars, een van de oorspronkelijke oprichters, die in 2017 was opgestapt uit onvrede over de strategie van het bedrijf.
Scotch & Soda
Voor de tweede keer in een jaar gaat het van oorsprong Amsterdamse modemerk failliet. In maart 2023 valt de Nederlandse tak Scotch & Soda om door de naweeën van corona. De winkels raakten in de problemen door de lockdowns en sluitingen. In juni van dit jaar gaat S&S Europe B.V., het moederbedrijf van modemerk Scotch & Soda, failliet. Daar valt ook de Nederlandse tak onder, waardoor het voor de winkels hier het tweede faillissement in een jaar tijd is.
De oorzaak ligt volgens de curatoren in logistieke problemen na de doorstart in 2023. Het bedrijf laat een schuld achter van bijna 5 miljoen euro. In België neemt de Groep Alain Broekaert (GAB) in totaal 9 winkels over. Ook in Oostenrijk gaat het bedrijf op initiatief van een franchisenemer met enkele filialen door. In Nederland en ook Duitsland zit er echter geen doorstart meer in. Wel is de Nederlandse webshop verkocht.
Bristol
Nadat moederbedrijf Euro Shoe Group in mei in België uitstel van betaling aanvraagt, valt Bristol in Nederland in augustus om. Het is de retailer, die op dat moment over zo’n 80 winkels beschikt, niet gelukt om een koper te vinden. In België ligt er wel een reddingsplan voor een gedeeltelijke doorstart, maar in ons land haken geïnteresseerde partijen af. Dat komt omdat Bristol meerdere keren een uitverkoop houdt en een deel van de personeels- en huurovereenkomsten al is beëindigd. De failliete schoenen- en modeketen laat in Nederland een schuld van bijna 10 miljoen euro achter. De vorderingen van de banken zijn daarin nog niet meegenomen.
Game Mania
In september valt het doek voor videospelletjesverkoper Game Mania, die direct alle winkels in Nederland sluit. Het lukte het bedrijf eerder niet om een overnamekandidaat te vinden en is genoodzaakt om faillissement aan te vragen. Het van oorsprong Belgische bedrijf werd in 1992 opgericht en had ooit 75 vestigingen, maar dat aantal daalde rap. Ten tijde van de aanvraag van het faillissement heeft het bedrijf zo'n 30 vestigingen, waarvan 19 in Nederland. Tot een doorstart komt het niet, omdat er zich alleen gegadigden melden voor de voorraden en de inventaris.
Tupperware
Het iconische merk Tupperware, bekend om de plastic bewaarbakjes die generaties lang meegaan, vraagt in september faillissement aan. Dit besluit volgt op langdurige onderhandelingen met zijn geldschieters over de schuldenlast van ruim 700 miljoen euro. Het bedrijf kampt al jaren met teruglopende verkoopcijfers en een moordende concurrentie. Twee investeringsfirma’s redden Tupperware en tellen omgerekend 21,8 miljoen euro voor het bedrijf neer. Ook wordt ruim 58 miljoen euro aan schulden kwijtgescholden. De fabriek van Tupperware in het Belgische Aalst gaat per 8 januari 2025 dicht, meldde persbureau Belga onlangs.
Het in 1946 opgerichte merk is vooral bekend van de zogeheten Tupperware-party's, waarbij opbergbakjes bij mensen thuis werden verkocht. In maart 2021 besloot Tupperware door teruglopende verkopen al met de activiteiten in Nederland te stoppen.
Blokker en Mirage Retail Group
Blokker schrijft al jaren rode cijfers, maar in november valt definitief het doek voor het retailicoon uit de winkelstraat. De 45 franchisefilialen vallen buiten het faillissement, evenals het inmiddels verzelfstandigde distributiecentrum MRG Logistics. Een half jaar ervoor had Blokker, die al maanden op zoek was naar geld, nog een nieuwe geldschieter gevonden. Met de 35 miljoen euro van de Amerikaanse Gordon Brothers zou Blokker naar eigen zeggen zeker 3 jaar vooruit kunnen. Toch waarschuwt accountant KPMG in de zomer in het jaarverslag van het moederbedrijf dat de huishoudketen in het najaar in geldnood dreigt te komen als de prestaties niet snel verbeteren. Mirage zou als geheel ook kunnen omvallen.
Door het faillissement van Blokker valt begin december ook het doek voor moederbedrijf Mirage. Dat heeft niet voldoende geld in kas om de schuldeisers te compenseren, ook niet na de recente verkoop van Intertoys.
Blokker heeft in totaal voor meer dan 90 miljoen euro aan schuld openstaan. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator. Die wijst als oorzaak van het faillissement de sterk opgelopen belastingschulden tijdens de coronacrisis aan. Deze schulden, samen met onvoldoende inkomsten, maakten het moeilijk om aan betalingsverplichtingen te voldoen.
Inmiddels is bekend geworden dat er een koper is gevonden die onder meer de merknaam en de webwinkel overneemt. De naam van de koper is door de curatoren niet bekendgemaakt, maar al snel lekte uit dat het om Roland Palmer gaat, een telg uit de oprichtersfamilie. Volgens de curatoren streeft de koper ernaar om de Blokker-formule de komende periode weer op te bouwen en samen te werken met de circa 45 franchisefilialen. Hoeveel winkels er doorgaan, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de onderhandelingen met verhuurders en afspraken met franchisenemers. Dit kan nog enkele maanden in beslag nemen.
Dit is een premium artikel
Verder lezen?
Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community
Slechts€10voor de eerste maand
Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premiumcontent;
✅ net als 45.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;
✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;