De aandeelhouders van supermarktconcern Ahold hebben dinsdag ingestemd met de verkoop van de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice. Op een aandeelhoudersvergadering in Zaandam stemde een grote meerderheid voor.

Amerikaanse durfkapitalisten, Clayton, Dubilier & Rice en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) nemen US Foodservice over voor 7,1 miljard dollar (ruim 5,2 miljard euro). De onderneming is de op een na grootste leverancier van voedingsmiddelen aan onder meer restaurants, ziekenhuizen en hotels in de Verenigde Staten. De overname wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond.

US Foodservice was vorig jaar goed voor een omzet van omgerekend 15 miljard euro op een totale omzet van 44,5 miljard euro voor het hele concern. Omdat het bedrijf te weinig overlap toonde met de Amerikaanse supermarkten van Ahold, besloot het concern de dochter af te stoten en zich volledig te richten op supermarkten.

Ahold kocht US Foodservice in 2000 voor omgerekend 3,6 miljard euro. Ondanks de goede reputatie die het bedrijf toen had, was het US Foodservice dat Ahold in 2003 aan de rand van de afgrond bracht door een grootschalige boekhoudfraude. In het najaar van 2006 trof Ahold een schikking van 1,1 miljard dollar met beleggers over de gevolgen van de boekhoudfraude.

Moet Ahold na US Foodservice ook al zijn supermarktactiviteiten in de VS verkopen? Stem ook op ons forum.