‘Minimumstraf voor winkeloverval’

Er moet een minimumstraf van een half jaar komen voor een gewapende overval op een winkel. Dat vindt MKB Nederland. Justitie houdt nu nog te veel rekening met omstandigheden van de overvaller. Hierdoor worden lage straffen uitgedeeld, vindt de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. 

De overval op de avondwinkel Car Check in Amsterdam, waarbij de 62-jarige Huib Krooder werd neergestoken door twee 16-jarigen met een strafblad, heeft veel losgemaakt. Er werd onder meer al opgeroepen tot belastingaftrek voor de aanschaf van beveiligingsapparatuur, maar dat is niet voldoende volgens Ferry Houterman van de Amsterdamse afdeling van MKB Nederland.

Doordat de winkelveiligheid aan de bovenkant van de markt, bij bankfilialen bijvoorbeeld, flink is verbeterd, richten criminelen zich nu op buurtwinkels, stelt Houterman. “Steeds jongere mensen plegen overvallen, terwijl ze weten dat de buit relatief klein is. Een beetje buurtwinkel heeft misschien een paar honderd euro in kas.”

Een minimumstraf voor overvallen is daarom noodzakelijk volgens Houterman: “Iedere overvaller moet weten dat hij de cel ingaat. Momenteel wordt bij de strafoplegging eerst gekeken naar verzachtende omstandigheden: of er buit is en of de dader het vaker heeft gedaan.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!