De ontdekking van talloze ondeugdelijke producten uit China leidt mogelijk tot scherpere controles en eisen voor EU-import.

Socialisten in het Europees Parlement eisen eind deze maand herziening van de regels. VVD-Europarlementslid Toine Manders wil vooral strengere controles bij de fabrieken buiten Europa. “Ik ben voor vrijhandel, maar dan wel met gelijke voorwaarden. We moeten hier niet alleen de mindere producten krijgen”, aldus Manders zaterdag.

Chinese producten met een CE-symbool mogen nu zonder kwaliteitscontrole de EU binnenkomen. De gedachte is dat de fabriek zelf de producten nakijkt. Product na product moet echter worden teruggeroepen. Chinese matrassen van Beter Bed bleken insecticide te bevatten, in Chinese kinderkleding zat gif en in tandpasta zaten riskante stoffen. Alleen al de Amerikaanse speelgoedgigant Mattel moest ruim achttien miljoen stuks in China gemaakt speelgoed uit de handel halen.

De Europese ondernemersorganisatie BusinessEurope vreest dat Brussel nu de Europese vrije markt aantast, met "een knieval voor de angsten voor gevaarlijk Chinees speelgoed".