Kabinet akkoord met minder koopzondagen

Het kabinet wil het aantal koopzondagen definitief aan banden leggen. Gemeenten zullen straks in mindere mate gebruik kunnen maken van een ‘toerismebepaling’, waardoor ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar kunnen houden. Dat heeft minister Van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Met het besluit voert het kabinet een afspraak uit die is vastgelegd in het coalitie-akkoord. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de voorgestelde aanscherping van de Winkeltijdenwet, die in 2009 in zou moeten gaan.

Van de 443 Nederlandse gemeenten maken 157 gebruik van de toerismebepaling. Het kabinet heeft de indruk dat zij oneigenlijk gebruik maken van de regeling en vrij gemakkelijk zeggen dat hun binnenstad als toeristisch gebied valt te typeren, aldus premier Balkenende.

Gemeenten moeten niet alleen aangeven waarom en waar het gaat om toeristisch gebied, maar bovendien een zorgvuldige afweging maken van de belangen die in het geding zijn. Het economische belang moet dan worden afgewogen tegen de belangen van omwonenden, werknemers en anderen. Belanghebbenden kunnen in beroep gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, als ze het niet eens zijn met het aantal koopzondagen.

VVD en D66 zijn tegen het kabinetsbesluit. “Dit is betuttelend en niet in het belang van de winkeliers, het winkelpersoneel en de consumenten”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot. Volgens Aptroot heeft het College van Beroep bovendien geen tijd zich met koopzondagen bezig te houden. "Ze hebben al een achterstand van jaren."

Adjunct-directeur René Roorda van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, koepel van 4500 supermarkten: “Wat het kabinet nu doet is volstrekt overbodig. Het is een besluit van de minister van Economische Zaken, maar economische overwegingen hebben blijkbaar geen rol gespeeld. Dit zal leiden tot een omzetderving van naar schatting enkele tientallen miljoenen euro's en tot verlies aan werkgelegenheid.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!