‘Geen tarief voor kleine pinbetalingen’

Winkeliers zouden moeten stoppen met het rekenen van een tarief als klanten een laag bedrag willen pinnen. Per jaar kan Nederland tot 110 miljoen euro besparen als consumenten vaker met de pinpas betalen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in zijn kwartaalbericht.

De laatste jaren zijn pinbetalingen steeds goedkoper geworden, terwijl contant betalen juist duurder is geworden. Toch brengt ongeveer een vijfde van de winkels waar pinnen mogelijk is, de klant bij kleine bedragen nog een tarief in rekening.

“Kleine winkeliers denken vaak dat ze meer geld kwijt zijn aan pintransacties, omdat de kosten daarvan zichtbaarder zijn dan de kosten bij contante betalingen”, aldus een woordvoerder van DNB. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf blijkt echter dat pinnen ook voor hen het goedkoopst is.

De kosten van pintransacties zijn gedaald door het goedkoper worden van computers, lagere kosten voor telefonie en het efficiëntere gebruik van de infrastructuur. Hierdoor hebben veel banken de laatste jaren de tarieven voor het pinnen verlaagd.

Winkeliers kunnen het pingedrag van klanten beïnvloeden door te stoppen met het rekenen van een tarief als zij lage bedragen willen afrekenen. Nu hebben de meeste consumenten bij kleine bedragen onder de vijftien euro nog een voorkeur voor contant geld. Bij bedragen boven de zestig euro wordt in driekwart van de gevallen met een pinpas afgerekend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!