Controle met verborgen camera mag

Een werkgever mag zijn personeel controleren door camera's op de werkplek te plaatsen. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Haarlem, stelt advocatenkantoor Holland van Gijzen. De zaak betrof een kassamedewerker die verkopen buiten de kassa om had gedaan en de inkomsten daarvan in eigen zak had gestopt.

De werkgever had de praktijken met een verborgen camera vastgelegd, waarop de werknemer op staande voet werd ontslagen. De werknemer vocht het ontslag aan in verband met het recht op privacy, maar zonder succes.

De kantonrechter beoordeelde het ontslag als gerechtvaardigd omdat een werkgever zijn werknemers met behulp van camera's mag controleren, als daartoe een noodzaak bestaat. Bovendien mag hij een verborgen camera gebruiken als de werknemers daar vooraf van op de hoogte zijn gesteld.

In deze zaak was de kassamedewerker inderdaad op de hoogte gesteld. Hij had namelijk een kassiersovereenkomst had ondertekend, waarin stond dat tijdens de kassadienst proefsgewijs controles zouden plaatsvinden en de werkgever zich het recht voorbehield daarbij gebruik te maken van verborgen camera's.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!