Garnalenvangst ligt bijna stil

Ongeveer tachtig procent van de garnalenkotters in Nederland vaart op dit moment niet uit. De vissers vinden de prijzen die ze krijgen te laag. Dat heeft voorzitter Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond donderdag gezegd.

Onder meer in Wieringen varen met uitzondering van drie kotters de veertig tot vijftig garnalenkotters al twee weken niet uit. Volgens een woordvoerder van de Coöperatieve Producentenorganisatie Wieringen brengt een kilo garnalen nu twee euro op, tegenover tien euro per kilo afgelopen winter.

Hoe de prijzen zo laag komen, weet hij niet precies. “Het schijnt dat de verkoop achteruit loopt. Ook zijn er veel garnalen in de Noordzee, dus lijkt het erop dat we de markt overvoeren.”

Verder speelt mee dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) eerder een boete van 13,8 miljoen euro heeft opgelegd wegens prijsafspraken in de garnalensector, aldus Nooitgedacht. “Wij bevinden ons daardoor in een patstelling. De garnalenvissers vinden de prijzen te laag, maar de organisaties mogen hierover geen afspraken maken. Het enige dat de vissers dus kunnen doen, is stilliggen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!