PDN: verbod op 'diefstalgereedschap'

Er moet een landelijk verbod komen op speciaal gemaakte hulpmiddelen voor winkeldieven. Dat stelde het Platform Detailhandel Nederland vrijdag. Slechts enkele gemeenten verbieden tassen die zijn bekleed met aluminiumfolie om de alarmsystemen om de tuin te leiden.

Volgens Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van het platform, is een landelijk verbod nodig omdat sprake is van ‘een hausse in het gebruik van professioneel diefstalgereedschap'. “Het is sterk in opkomst.”

Dieven maken al jaren gebruik van 'rooftassen'. Sinds enige tijd krijgt het Platform Detailhandel echter ook steeds meer meldingen van criminelen die rokken, kinderwagens of binnenzakken van jassen met aluminium bekleden. Van Golberdinge zegt dat het vooral goed georganiseerde bendes zijn die het 'diefstalgereedschap' gebruiken. “Het zijn echte professionals.” In sommige winkelstraten zijn die volgens hem zelfs verantwoordelijk voor vijftig tot tachtig procent van alle diefstallen.

De toename in het gebruik van de speciaal geprepareerde hulpmiddelen begon toen landen als Roemenië of de Baltische landen toetraden tot de Europese Unie. De bendes komen vooral daar vandaan. “Het vervallen van de binnengrenzen brengt heel veel goeds, maar criminelen maken er ook gebruik van.” De jaarlijkse schade voor Nederlandse winkels door diefstal en inbraak door bendes is volgens het Platform Detailhandel 220 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!