Ontwerpakkoord bij Carrefour

Nachtelijke onderhandelingen hebben woensdag op donderdag voor een doorbraak gezorgd in het sociaal conflict bij Carrefour. Vakbonden en de directie van de supermarktketen kwam tot een ontwerpakkoord, waardoor dit weekend acties uitblijven. Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd.

Over de tekst van het akkoord wordt pas volgende week toelichting gegeven, zo laat Carrefour weten. De vakbonden zullen dan ook het voorstel verdedigen bij hun achterban.

Het conflict draait om de arbeidsvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt in Brugge. Die opereert onder een aparte vennootschap zodat de werknemers er onder een andere cao vallen dan hun collega's in de andere hypermarkten van Carrefour. Daardoor hebben zij minder gunstige arbeids- en loonvoorwaarden.

De vakbonden eisten tot nu toe steeds dat Carrefour de werkvoorwaarden van het personeel in Brugge zou gelijkstellen aan die in andere vestigingen. Volgens de directie is dat onbetaalbaar omdat de winkel in Brugge, door zijn ligging in een toeristische zone, uitzonderlijk vaak open mag zijn op zondag. De huidige regeling bepaalt dat personeel op zondag honderd procent van het loon krijgt uitbetaald, terwijl dat percentage in andere vestigingen 300 procent is.

De sfeer bij Carrefour was door het conflict de voorbije weken bijzonder gespannen. Na acties in Brugge op woensdag 22 oktober, is er elk weekend actie gevoerd in verschillende winkels. De vakbonden probeerden de winkels telkens te blokkeren, maar in veel gevallen maakte de directie gebruik van een deurwaarder om de blokkades te breken.

De bonden vreesden dat de constructie in Brugge zou gekopieerd worden in andere vestigingen. De directie heeft dit steeds ontkend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!