Justitie, politie en winkeliers gaan nauwer samenwerken om het toenemende aantal overvallen in de detailhandel een halt toe te roepen. De winkelcriminaliteit moet in 2010 met minstens dertig procent zijn gedaald ten opzichte van 2004. Die doelstelling lag op een afname van twintig procent. Dat blijkt uit een overeenkomst die dinsdag in een winkel in Den Haag is ondertekend door de verantwoordelijk bewindslieden van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en de voorzitter van het Platform Detailhandel Nederland.
In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er al 556 overvallen op winkels gepleegd, 51 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De politie gaat informatie over overvallen landelijk bijhouden en die kennis delen met de regionale korpsen. Ook zullen de overheid en winkeliers vaker de schade van vernielingen in en bij winkels verhalen op de daders of hun ouders.
In Utrecht komt er een proef met een 'overlastdonatie'. Verdachten van winkeldiefstal die op heterdaad zijn aangehouden, krijgen daarbij direct een rekening van 151 euro van de winkelier. Het bedrag is een basisvergoeding voor de indirecte schade die de ondernemer lijdt. Het is de bedoeling deze maatregel, na een evaluatie in 2010, landelijk in te voeren.
De detailhandel zet volgend jaar een landelijk systeem op waarin winkeliers kunnen zien wie in hun regio een winkelverbod heeft gekregen of over wie de politie waarschuwingen heeft verspreid. Ook kunnen winkeliers vanaf volgend jaar hun sollicitanten laten screenen.
Daarbij wordt gekeken of iemand voorkomt in het waarschuwingsregister van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel. Op deze zwarte lijst staan werknemers die op staande voet zijn ontslagen wegens diefstal van hun werkgever. Voorwaarde is wel dat aangifte is gedaan tegen de werknemer.
Betere samenwerking tegen winkelcriminaliteit
Gepubliceerd op 19 november 2008 om 00:00
Reacties 0