Videotheek met uitsterven bedreigd
Gepubliceerd op 6 februari 2009 om 00:00
De opbrengsten uit de belangrijkste activiteit, dvd-verhuur, daalde van 116,5 miljoen euro naar 76,6 miljoen in 2007. Dit terwijl het filmassortiment groeide en de verhuurprijzen omlaag gingen. Van de 1150 videotheken in 2004, zijn er op dit moment nog zevenhonderd over, aldus de krant.
Een belangrijke oorzaak is piraterij. Zo is een dvd veel makkelijker te kopiëren dan een videoband. En met een toenemend aantal zenders via digitale tv groeit de concurrentie van televisie. Verder valt porno als belangrijke inkomstenbron voor veel videotheken weg, door internet. Daarbij ook nog eens een tik van de game-industrie: videotheken mogen geen computerspellen meer verhuren.
Daar komt bovenop dat videotheken door distributeurs werden verplicht een hogere inkoopprijs voor hun dvd’s te betalen dan warenhuizen. De slag om de verzamelaar werd zo eenvoudig beslist in het voordeel van de warenhuizen. Nu deze inkoopprijzen zijn rechtgetrokken, ontwikkelen videotheken zich steeds meer tot winkels. Zo verhuizen ze steeds meer richting winkelstraten, in plaats van een locatie in het hart van een woonwijk.
De branche zoekt naarstig naar nieuwe inkomstenbronnen. ‘Huur een film en neem gelijk Surinaamse roti mee’, of ‘spring, nu je er toch bent, ook even onder de zonnebank’. Franchiseondernemers die bij grote ketens als Filmclub en Videoland zijn aangesloten richten zich vooral op de verkoop van games, muziek, pasfoto’s, snoep en inktpatronen voor printers.
Volgens directeur Erik Eerden van de Cinemateek, met vestigingen in Eindhoven, Nijmegen en Tilburg, is er echter ook toekomst voor de videotheek die zich alleen richt op films. Het bedrijf richt zich sinds 1985 op filmhuisfilms en ‘kwalitatief goede Hollywoodfilms’. De andere ketens verwateren tot een soort Bruna, stelt Eerden. “Wij richten ons op een hoog opgeleid publiek dat houdt van films die illegaal moeilijk te vinden zijn.”
De grote ketens richten hun hoop op nieuwe technieken, zoals de dvd destijds ook redding bracht. Nieuw is bijvoorbeeld Video on Demand (VOD), waarbij je met de afstandsbediening van de tv en film uit de collectie van een videotheek kunt bestellen. Videoland en KPN bieden dit samen aan.
Reacties 0