Amazon belemmert boekenverkoop

Webwinkel Amazon heeft afgelopen weekend tijdelijk de verkoop geblokkeerd van boeken van uitgeverij Macmillan. Onderhandelingen over de prijzen van elektronische boeken waren vastgelopen, omdat de uitgeverij een groter aandeel in de prijs van het e-boek probeerde te bedingen. Dat meldt het NRC Handelsblad maandag.

Amazon biedt e-boeken standaard aan voor 9,99 dollar, een lage prijs die bedoeld is om een markt te scheppen voor het e-boek. In een poging de greep op de prijsstelling te veroveren had uitgeverij Macmillan voorgesteld de prijs te verhogen naar tussen de twaalf en vijftien dollar voor een e-boek. De verkoper zou daarvan een derde krijgen. De prijs zou echter bepaald worden door de uitgeverij. In een bericht aan zijn auteurs zei Macmillan-topman John Sargent te zoeken naar een model voor intellectueel eigendom dat 'eerlijk is voor de consument, maar dat ook recht doet aan degenen die het scheppen en publiceren'.

Later dit weekend leek Amazon terug te krabbelen, aangezien de rechten van de boeken bij Macmillan liggen. "Amazon-klanten zullen zelf beslissen of ze 14,99 dollar redelijk vinden voor een e-book of niet", aldus een woordvoerder van de internetgigant.

De komst van het e-boek zet de verhoudingen in de boekenwereld in toenemende mate onder druk. In Nederland kondigde minister Plasterk (PvdA, Cultuur) dit weekend onderzoek aan naar de invloed van het e-boek op de boekenmarkt. Dit moet uitwijzen of een vaste prijs voor het e-boek, dat nu buiten de wet op de vaste boekenprijs valt, wenselijk is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!