FNV wil beursnotering de Bijenkorf

FNV Bondgenoten wil een beursgang voor de modeketens V&D, de Bijenkorf, Hunkemöller en M&S. Dit laat vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg zaterdag weten aan de Financieële Telegraaf. Maxeda besloot donderdag de winkels te verkopen. Het retailconcern neemt momenteel alle strategische opties voor de onderdelen in overweging. De verkoop is in handen gelegd van ING en JPMorgan.

“Een koper wil bij een verkoop een meerwaarde en dat betekent vrijwel altijd een verlies aan arbeidsplaatsen”, legt Van de Ploeg uit. “Als het bedrijf in handen komt van een groot aantal eigenaren dan draaien de winkels gewoon door en is er geen sprake van samenvoegingen en een verlies aan banen”, aldus de vakbondsbestuurder.

In 2004 kochten de durfkapitalisten Kohlberg Kravis Roberts, Alpinvest Partners en Permira voor ongeveer 1,3 miljard euro VendexKBB, waarna de naam werd veranderd in Maxeda. Volgens de vakbondsbestuurder hebben de werknemers toen een flink deel van de rekening van die overname betaald.

“Ik schrok me rot van de slechte arbeidsvoorwaarden toen ik er begin 2008 vakbondsman werd”, vertelt Van der Ploeg. “Nieuwe werknemers kregen minder loon, de werkdruk werd enorm opgevoerd en de flexibiliteit tot het maximum doorgevoerd. De schade door de strikte bezuinigingen is zo groot dat zelf de directies van de Bijenkorf en V&D nu toegeven dat het tekort aan personeel meer schade aanricht aan de omzet dan dat de bezuinigingen opleveren”, aldus Van der Ploeg.

V&D en De Bijenkorf zijn met respectievelijk 62 en dertien filialen, actief in Nederland. M&S opereert met meer dan 445 winkels in de Benelux, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!