Europese weerstand tegen inperking koopzondag groeit

Het Nederlandse plan om de koopzondagen in te perken stuit op steeds meer verzet in de Europese Unie. Binnen het Europees Parlement heerst twijfel of dit niet in strijd is met Europese regelgeving. Dat meldt De Financiële Telegraaf donderdag.

De Nederlandse Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) vroeg eerder de Europese Commissie al om opheldering over de omstreden plannen in Nederland. Nu is er ook steun vanuit Zweden. EU-politicus Christoffer Fjellner wil weten of het wetsvoorstel wel rechtsgeldig is. Volgens hem wordt met het plan de vrijheid van vestiging van winkels in de EU gedwarsboomd.

Fjellners protest zou vooral worden ingegeven door het Zweedse bedrijfsleven, aldus De Financiële Telegraaf. Met name meubelgigant IKEA zou ernstige hinder ondervinden van het gemorrel aan de koopzondag door het demissionaire kabinet. Zelf ontkent de Zweed dit echter.

Detailhandel Nederland is verheugd met de toenemende Europese kritiek. “Het is voor ons zeer de vraag of het bepalen van het aantal koopzondagen aan de hand van een onbegrijpelijk begrip als ‘toerisme’ toegestaan is”, aldus Jelger Zee van de winkeliersorganisatie. “Vooral de onderbouwing van het wetsvoorstel, dat slechts gebaseerd is op de wens van een minderheid van het inmiddels demissionaire kabinet, is zwak. Het is dus niet gek dat er vanuit Europa steeds meer wordt geschoten op de plannen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!