Boekhandels scoren

De boekhandel wist in 2009 een bescheiden positief resultaat te boeken. De omzet groeide afgelopen jaar met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Internetverkopen droegen hier voor een belangrijk deel aan bij. Het e-boek besloeg slechts een fractie van de totale boekverkoop.

Hiermee heeft de boekhandel zeer goed gepresteerd in vergelijking tot andere branches in de detailhandel. Gemiddeld kreeg de detailhandel in 2009 te maken met een omzetdaling van 4,9 procent en bij non-food branches zelfs gemiddel 7 procent.

Parallel aan de trend van toenemende verkopen via internet ontwikkelt een toenemend aantal boekhandels naast hun fysieke winkel een webwinkel. Verder deden inloop- en gemakswinkels het uitstekend. Daarmee blijken deze winkeltypen niet alleen beter bestand tegen economische tegenwind, maar weten zij ook beter te profiteren van consumentengemak als trend.

Ondanks dat 2009 het jaar van de doorbraak van het e-boek wordt genoemd, speelde het e-boek maar een marginale rol op het totaal van boekverkopen. In 2009 werden naar schatting 110 duizend e-boeken en 37 duizend e-readers verkocht, tegenover ongeveer 49 miljoen papieren boeken met een totale omzet van 642 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!