Winkeliers doen bijna geen aangifte diefstal

Nederlandse winkeliers doen slechts bij twee procent van het aantal gepleegde winkeldiefstallen aangifte. Justitie denkt dat het aantal winkeldiefstallen op jaarbasis rond de 1,5 miljoen ligt. Het aantal aangiften ligt echter op slechts 35 duizend. Dit heeft een zegsman van Detailhandel Nederland vrijdag bekend gemaakt.

De zegsman maakte dit bekend naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. De krant schreef dat winkeliers in Rotterdam-Zuid uit protest geen aangifte meer doen van winkeldiefstal, omdat de politie naar hun mening te laat of niet adequaat reageert.

Detailhandel Nederland geeft aan dat dit probleem al langer speelt. "Het is geen verwijt naar de politie, want die doet echt haar best'', stelt hij. "Maar er is gewoon veel te weinig mankracht om alle gevallen adequaat aan te pakken.'' Het kost winkeliers vaak meer tijd en moeite een aangifte te doen dan dat de aangifte uiteindelijk oplevert. Ook het gegeven dat de winkelier meestal niets opschiet met een veroordeling van een dief weegt mee. "Wij zouden er groot voorstander van zijn dat het Openbaar Ministerie (OM) bij winkeldiefstal standaard een schadevergoeding eist voor de benadeelde partij'', aldus de zegsman
 
De detailhandel gaat de komende maand bij de politieke partijen aandringen dat ze gedurende de verkiezingscampagnes hoog inzetten op investeringen in 'meer blauw op straat'. Nederlandse winkeliers lijden volgens een schatting jaarlijks een miljard euro schade door diefstallen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!