‘Keurmerk voor kinderarbeidvrije kleding’

Er moet een keurmerk komen dat consumenten garandeert dat kleding zonder kinderarbeid is gemaakt. Daarvoor pleit minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen.

Verhagen wijst als voorbeeld naar biologische voeding, waarvoor in supermarkten een logo wordt gebruikt, waar waarborgen over de productie achter zitten. Volgens de minister is de consument bereid meer te betalen voor kleding als hij zeker weet dat er geen kinderarbeid is gebruikt. “Het is vreemd dat we bewust kunnen kiezen of we eerlijk hout of een eerlijke banaan kopen, maar dat we dat bij kleding niet weten.”

De demissionair minister hield zijn pleidooi op een bijeenkomst in een winkel van McGregor in Amsterdam. Daar nam hij een handleiding tegen kinderarbeid in ontvangst. McGregor is lid van de Fair Wear Foundation, waarin bedrijven uit de kledingbranche met vakbonden en maatschappelijke organisaties proberen de arbeidsomstandigheden bij de leveranciers van kledingbedrijven te verbeteren.

Vakcentrale FNV heeft de handleiding mede opgesteld. Voorzitter Agnes Jongerius reikte deze uit aan Verhagen. Ze ziet een keurmerk wel zitten. “Ik vind een label duidelijk. Al snap ik ook dat dat geen garantie is.” Brancheorganisatie voor de kledingbranche Modint is echter tegen een keurmerk. De bestaande controlemechanismen zouden moeten waarborgen dat er zonder kinderarbeid wordt gewerkt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!