OR stelt voorwaarden aan verkoop Bijenkorf

De verkoop van Maxeda-dochters de Bijenkorf, V&D en M&S mag niet gepaard gaan met ingrijpende herstructurering, winkelsluitingen of banenverlies. Deze voorwaarden stelt de OR van Maxeda aan een eventuele nieuwe eigenaar van de te koop staande formules.

Voorts eist de OR behoud van functies en handhaving van de eigen cao. Ook individuele afspraken met werknemers moeten één op één worden overgenomen. De raad wil tevens dat de formule en identiteit van de Bijenkorf behouden blijven.

De overnemende partij moet een goede, solide reputatie hebben. Indien de nieuwe eigenaar een buitenlandse speler is, dient hij ‘affiniteit te hebben met de Nederlandse (retail-)markt en cultuur’.

Ook vakbond FNV heeft een wensenlijstje gemaakt. De voorwaarden van de bond staan vooral in het teken van behoud van werkgelegenheid en werkzekerheid. Zo vraagt de bond geen filialen of distributiecentra te sluiten. Tevens wil de bond dat de nieuwe eigenaar doorgaat met investeringen in de filialen van V&D en de uitbouw van filialen van de Bijenkorf.

De bond is bij overname tegen een schuldenconstructie. De werknemersorganisatie lijkt wijs geworden door de overname van HEMA in 2007 door investeerder Lion Capital. De warenhuisketen moest zijn eigen overname financieren, waardoor het bedrijf al jaren gebukt gaat onder hoge rentekosten. Verder wil de bond geen verdere outsourcing van bedrijfsonderdelen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!