Huurprijs A1-winkellocatie steeds hoger

De huurprijzen voor de allerbeste winkellocaties zijn in het eerste kwartaal van dit jaar licht gestegen. De stijging is echter lager dan de inflatie. Dat maakte vastgoedbeheerder Jones Lang LaSalle donderdag bekend.

Voor zogenaamde A1-winkellocaties lag de huurprijs in Amsterdam in het eerste kwartaal gemiddeld op 2.280 euro per vierkante meter per jaar. In Londen bedroeg de vergelijkbare huurprijs 7.795 euro, in Parijs betaalde men 7.500 euro en in Brussel werd 1.800 euro neergelegd per vierkante meter. 

Vooruitlopend op groeiende bestedingen van consumenten verwacht men tot het einde van 2011 een geringe jaarlijkse huurstijging van 2,8 procent. Volgens LaSalle zijn met name toplocaties zoals de Amsterdamse Kalverstraat in trek. De vraag naar winkelruimte buiten de toplocaties neemt echter af, waardoor in die gebieden voor de rest van het jaar een daling van de huurprijzen wordt voorspeld.

Voor internationale detailhandelaren is de winkelmarkt in de grote Nederlandse steden door betrekkelijk lage inwonersaantallen minder aantrekkelijk dan in de rest van Europa. Ook de schaarse beschikbaarheid van ruime winkels op toplocaties is schaars en de eigenaren van winkelpanden zijn talrijk en versnipperd, wat onderhandelen moeizaam maakt.

Jones Lang LaSalle stelt dat de Nederlandse huurwetten teveel bescherming bieden aan zittende winkeliers, wat goede doorstroming tegenhoudt. Variabele, omzetgerelateerde huurprijzen en afkoopsommen zouden daar volgens de vastgoedexperts verbetering in kunnen brengen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!