Onderhandelingen nieuw huurcontract voor winkels

Huurders en verhuurders van winkelruimte zijn met elkaar in gesprek over de aanpassing van het huidige modelhuurcontract. Doel is om de belangen van beide partijen beter te waarborgen. Dat schrijft de Financiële Telegraaf dinsdag.

Verhuurders hebben het initiatief genomen om de eentonigheid van winkelcentra te doorbreken en willen huurders tegemoet komen. Als wisselgeld vragen de verhuurders een meer flexibele houding van de huurders. Niet eerder vonden de partijen elkaar op dit vlak. Het nieuwe modelhuurcontract moet binnen een jaar af zijn.

John van Haaren, directeur van vastgoedbedrijf Corio, stelt dat het doel is dat er weer ‘leuk kan worden gewinkeld’. Samen met andere vastgoedpartijen, brancheorganisaties, huurders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt druk overleg gevoerd over de inhoud van het nieuwe contract.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland noemt de huidige raamovereenkomst ‘vooral onredelijk voor huurders’. “We juichen dan ook van harte toe dat ook de verhuurders hier van af willen. Er moet een mooi evenwicht komen”, stelt een zegsman.

Het renovatiebeding komt zeker aan bod in de nieuwe overeenkomst. In de huurwet staat dat verhuurders winkeliers uit hun winkelruimte mogen zetten als een winkelcentrum wordt gerenoveerd. SP,CDA, PvdA en Groen Links willen echter af van deze clausule. “Met een beetje tegenwerking kunnen we dan nooit meer renoveren”, vreest Van Haaren van Corio. “Bovendien is de kans groot dat eigenaren van winkelcentra zelfstandige winkeliers zullen weren in nieuwe winkelcentra en dat is weer heel slecht voor de consument die op zoek is naar een wisselend winkelaanbod.”

Corio wil de zelfstandige ondernemer die te maken krijgt met renovatie best financieel tegemoet komen, mocht de aanleiding er zijn. Nu ontvangen ze alleen een bedrag voor verhuis- en inrichtingskosten. “Ik kan me voorstellen dat dit bedrag omhoog kan en zelfs in een nieuwe wet wordt verankerd en dan door een rechter wordt getoetst”, aldus Van Haaren.

Detailhandel Nederland toont zich tevreden over het feit dat het renovatiebeding eindelijk op de agenda staat. “Het stoort ons al jaren dat bij renovatie een winkelier zonder enige compensatie uit zijn zaak kan worden gezet”, aldus de woordvoerder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!