Belgische uitverkoopwet onder druk

De Belgische modeketen ZEB is niet strafbaar door al korting te geven voordat de officiele uitverkoopperiode is gestart. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald, zo meldt Textilia. Met deze uitspraak staat de uitverkoopwet in België onder druk.

De kledingketen adverteerde al vanaf half juni met kortingen tot zeventig procent, terwijl de uitverkoop wettelijk pas in juli start. De Federale Overheidsdienst Economie had daarover een klacht ingediend bij de Brusselse rechtbank van koophandel en eiste vijftigduizend euro per inbreuk op de wet. ZEB stapte vervolgens naar de rechter, waarop ondernemersorganisatie NSZ een kort geding aanspande. 
 
De motivatie van de rechter is dat de 'sperperiode' zoals die in de Belgische wet staat omschreven strijdig is met Europese regelgeving, die minder streng is. De uitspraak in een kort geding in België geldt normaal alleen voor de betrokken partijen, maar deze uitspraak heeft gevolgen voor toekomstige gevallen. "Hij legt met de uitspraak een bom onder de sperperiode en creëert rechtsonzekerheid en dat terwijl de nieuwe wet pas een goede maand in werking is", laat NSZ woensdag in een reactie weten.

In Nederland wordt de roep om een uitverkoopwet juist steeds sterker, zo blijkt ook uit reacties die Textilia de afgelopen maanden heeft gekregen op berichtgeving over de uitverkoop. Maar door de uitspraak in België lijkt een mogelijk Nederlands initiatief om een wettelijke uitverkoopperiode in te stellen niet dichterbij te komen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!