Slecht jaar voor Hollandse Nieuwe

De Hollands Nieuwe is dit jaar van een veel mindere kwaliteit dan normaal. Dat komt omdat de vis onder druk van de commercie te vroeg uit zee is gehaald.

Liefhebbers krijgen slechts op één van de vijf verkooppunten een goede en smaakvolle haring. In supermarkten is zelfs geen fatsoenlijke haring te krijgen, is de conclusie van de Nationale Haringtest van het Algemeen Dagblad.

Keurmeester Aad Taal spreekt van ‘een rampjaar’. De vis is veel minder vet dan vorig jaar. De koude winter zorgde voor minder voedsel in zee, waardoor de haring zich minder vet kon eten. Voorheen werd dan gewacht met het vangen van de haring, ‘maar toen werd haring nog niet zo massaal geconsumeerd als tegenwoordig’.

De mindere kwaliteit van de Hollandse Nieuwe hebben gevolgen voor de verkoopcijfers, zo merken winkeliers. De omzetten zijn lager dan vorig jaar. Soms loopt de omzet tientallen procenten achter op 2009. Keurmeesters stellen niettemin dat haringverkopers biet bereid zijn de hand in eigen boezem te steken: “Juist nu komt het aan op vakmanschap om er toch een fatsoenlijke Hollandse Nieuwe van te maken.”

De Volendamse Vishandel Kees Koning in Rijswijk heeft de jaarlijkse Nationale Haringtest gewonnen. Zijn haring krijg als eindcijfer een 9,5. ‘Koning presteert het weer. Wederom de Haringkeizer van Nederland’, is de conclusie in het rapport.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!