Amsterdamse winkeliers in hongerstaking

Twee Amsterdamse winkeliers eten al dagen niet meer omdat zij het niet eens zijn met een uitgevoerde renovatie van hun zaak. Momenteel wordt er een bemiddelaar gezocht om het probleem op te lossen. 

De twee winkelpanden aan de Mauritskade in Amsterdam zijn vorig jaar gerenoveerd door woningbouwcorporatie De Key. Na de oplevering bleken de winkels van juwelier Marc van der Linden en restauranthouder Varinder Singh naar het oordeel van de ondernemers onbruikbaar. Uit protest hiertegen zijn beide middenstanders in hongerstaking gegaan. Zij hebben aangekondigd pas te stoppen wanneer de problemen zijn opgelost.

“We drinken alleen vruchtensap, bouillon, thee en koffie”, aldus Marc van der Linden. "De huisarts is op bezoek geweest. Die zei dat we het nog wel een poosje vol zouden houden. We zijn sinds vorige week dinsdag in hongerstaking en inmiddels wel wat magerder geworden.”

De juwelierszaak moet sinds de verbouwing in het souterrain van de zaak een industriële afzuiginstallatie missen. Verder is de ruimte met zo’n 30 vierkante meter kleiner dan de bij een eerdere bemiddeling overeengekomen 60 vierkante meter. Hierdoor kan de juwelier zijn vak niet uitoefenen. Tegelijkertijd is de huur sinds de oplevering van de verbouwing verdubbeld.

In de zaak van Singh botsen sinds de verbouwing de deuren van de toiletten tegen elkaar. Singh zegt in Het Parool twaalfduizend euro te claimen van De Key. Dit is het bedrag dat hij nodig heeft om zijn zaak te verbouwen.

In overleg met de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt, is eind vorige week besloten om een onafhankelijke bemiddelaar aan te stellen. Naar die bemiddelaar wordt momenteel nog gezocht.

“Het is een heel lang lopende zaak”, aldus Anneke de Maat. Er loopt momenteel nog een bodemprocedure over de kwestie waarin volgens De Maat onlangs vertraging is gekomen omdat de rechter enkele deskundigen wil horen alvorens hij een uitspraak doet. De Key wil inhoudelijk niet reageren op de zaak. “Er komt nu een mediator. En die moet zo snel mogelijk aan de slag.” Wel laat De Maat vermoeid weten dat zij “nog nooit zoiets heeft meegemaakt”. 

Diederik Mohr van MKB Nederland laat weten dat het vaker voorkomt dat kleine winkeliers met hun verhuurder in de clinch liggen. Volgens hem komt dit door de huurwet die winkeliers onvoldoende beschermt.

“Verhuurders kunnen door de huidige wetgeving winkeliers heel makkelijk uit hun zaak zetten door te zeggen dat zij het pand zelf nodig hebben of een verbouwing uit willen voeren”, vertelt Mohr. Volgens MKB Nederland is de relatie tussen verhuurder en huurder hierdoor niet in balans.

Mohr staat namens MKB Nederland volledig achter de Amsterdamse winkeliers. “Het enige wat zij willen is hun zaak terug. Dat is geen irreële eis.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!