HEMA in de etalage

Warenhuisketen HEMA staat te koop. Eigenaar Lion Capital heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De durfinvesteerder kocht de oer-Hollandse formule in 2007 en acht de tijd rijp zijn investering te verzilveren. Over potentiële kopers is niets bekend.

Sinds de overname door Lion Capital breidde HEMA rap zijn winkelbestand uit, van 355 naar 530 vestigingen. Ook opende de formule winkels in het buitenland. ‘Gedurende deze periode is de omzet van HEMA structureel gegroeid’, aldus Lion Capital in een persverklaring. De investeerder stelt dat het gezien ‘de uitstekende vooruitzichten een goed moment is om de mogelijkheden voor een exit van HEMA te onderzoeken’.

HEMA noteerde in 2009 vorig drie procent meer omzet (1,1 miljard euro). De omzettoename werd vooral gestuwd door de opening van nieuwe, vooral kleinere winkels. Niettemin boekte de retailer een nettoverlies van 18,7 miljoen euro, tegen een verlies van 15,2 miljoen euro een jaar eerder.

De rode cijfers worden gevoed doordat Lion Capital de winkelketen opzadelde met een hoge schuldenlast. Het private investeringsfonds maakte gebruik van een methode, waarbij HEMA vol werd gepompt met schulden. Hierdoor explodeerde de schuldenlast. Door de hoge rentelasten hoeft minder belasting worden betaald. Hoge schulden hebben echter een groot nadeel. In economisch zwaar weer dreigt eerder geldnood.

In 2009 moest HEMA 58 miljoen euro aan rente betalen op bankleningen. Daarnaast is 57 miljoen euro aan uitgestelde financieringslasten in de boeken gezet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!