'Waarschuwing voor zwangere op alcoholverpakking'

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) wil producenten wettelijk verplichten labels aan te brengen op alcoholhoudende drank om zwangere vrouwen af te raden alcohol te drinken. Dat schrijft FoodHolland op zijn site. 

Uit onderzoek blijkt dat verloskundigen niet altijd de juiste informatie verstrekken over alcohol en zwangerschap. Volgens het instituut zou de verantwoordelijkheid voor goede voorlichting niet alleen bij de verloskundigen moeten liggen, maar zou de maatschappij als geheel zich meer bewust moeten worden van de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap.

Na het drinken van alcohol door een zwangere vrouw is het alcoholpromillage in het bloed van de moeder ongeveer even hoog als in het bloed van de foetus. De stof oefent invloed uit op verschillende cellulaire processen die plaatsvinden tijdens de ontwikkeling van de foetus en kan gevolgen hebben als groeiachterstand, gezichtsafwijkingen en neurologische beschadigingen. Bij een kind met alle drie de kenmerken kan de diagnose van het foetaal alcohol syndroom (FAS) gesteld worden. 

Een betere opleiding en nascholing kan er volgens Stap aan bijdragen dat verloskundigen beter alcoholadvies geven aan zwangere vrouwen. Daarnaast moet de minister van Volksgezondheid volgens het instituut regelgeving opstellen en het onderwerp maatschappelijke bekendheid geven door middel van bijvoorbeeld spotjes op tv.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!