Vooralsnog leidt het eerste sterfgeval in Nederland door het eten van kippenvlees besmet met de zogeheten ESBL-bacterie niet tot extra maatregelen van de overheid.
Het ministerie van VWS ziet in de dood van een 85-jarige vrouw geen aanleiding alle kipproducten uit de supers te halen. Afgelopen vrijdag bevestigde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat besmette kip de aanleiding was voor de dood van de vrouw. Wel drukt men de consument op het hart de keukenhygiëne zorgvuldig in acht te nemen. VWS is van mening dat kip gewoon kan worden gegeten wanneer het vlees goed wordt doorbakken. "Door de verhitting gaan alle bacteriën, waaronder ESBL, dood."
Maurine Leverstein-Van Hall, medisch microbiologe en onderzoekster van het RIVM, maakte vorige week bekend dat afgelopen januari een oudere vrouw uit de regio Utrecht is overleden aan een gecompliceerde urineweginfectie. Bij haar werd de tegen antibiotica resistente ESBL-bacterie aangetroffen. Leverstein meent dat 95 procent van het kippenvlees besmet is met ESBL. De onderzoekster is verontrust, omdat de overleden vrouw bejaard was, maar niet tot een risicogroep behoorde. Ze vindt dat kip niet meer moet worden aangeboden.
Marianne Thieme, fractieleider van de Partij voor de Dieren vindt dat kip wel uit de schappen moet worden gehaald. Thieme wil bij minister Verburg van LNV aandringen op het terughalen van het vlees. "We moeten onze bejaarden, kinderen en zwangere vrouwen beschermen", aldus Thieme.
Kip blijft verkrijgbaar na sterfgeval
Gepubliceerd op 27 september 2010 om 00:00
Reacties 0