‘Beperken koopzondagen gemiste kans’

De beslissing van de Eerste Kamer om de zondagopenstelling te beperken is een gemiste kans om de economie een impuls te geven. Dat meent het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Vanaf de invoering van de nieuwe Winkeltijdenwet hebben gemeenten een jaar de tijd om hun verordeningen aan te passen aan de nieuwe criteria in de wet. Alleen wanneer een gemeente aan kan tonen dat zij toeristische aantrekkingskracht heeft, mogen zij meer dan twaalf koopzondagen. Volgens het CBL brengt dit, buiten de lastenverzwaring voor gemeenten, veel onzekerheid met zich mee voor ondernemers.

Per vijftienduizend inwoners mogen gemeenten één supermarkt een vergunning geven om op zondag open te gaan. In veel gemeenten is het animo van consumenten en ondernemers hiervoor zo groot dat er om vergunningen geloot wordt.

Tachtig procent van de consumenten met een supermarkt in de buurt die op zondag open is, zou hebben aangegeven dit zeer te waarderen. De invoering van het wetsvoorstel doet volgens het CBL daarom geen recht aan de wens van de consument. Als er supermarkten moeten sluiten, zullen er bovendien banen geschrapt worden. "Terug naar de Middeleeuwen", aldus Henrieke Crielaard van het CBL.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!