Prijzen winterbanden stijgen explosief

De prijzen van winterbanden rijzen deze winter de pan uit. Een woordvoerder van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, noemde de prijzen dit jaar fors hoger dan vorig jaar. Volgens hem ligt een samenloop van omstandigheden aan de basis van de prijssstijging.

Het feit dat we voor de tweede keer op rij een ijs- en sneeuwvolle winter hebben speelt een grote rol. ''Mensen die vorig jaar achter het net visten, komen nu alsnog en kwamen al vroeg in het seizoen.'' Mensen die nu nog om winterbanden komen moeten geduld hebben en krijgen soms zelf nul op rekest.

De belangrijkste oorzaken voor de prijsstijging hebben te maken met de economische crisis, aldus VACO. ''Daardoor zijn producenten conservatief geweest met de inschatting van de afzet en dus de productie. Bovendien zijn tijdens de crisis productiefaciliteiten gesloten geweest.''

Stimuleringsmaatregelen van diverse overheden hebben ook hun effect op de prijs. ''Daardoor is de vraag naar nieuwe auto's fors toegenomen waardoor ook meer gewone banden geleverd moesten worden'', aldus de woordvoerder. Hierdoor is de productie van winterbanden later begonnen, terwijl de vraag eerder op gang kwam.

Ten slotte spelen grondstofprijzen een rol. ''Rubber is het afgelopen jaar 120 procent duurder geworden. Dat wordt toch doorberekend.'' Bij bandenspecialisten is het aanschuiven in de rij. ''Banden die vorig jaar al gekocht zijn, moeten nog gemonteerd worden.'' De prijs van een winterband varieert volgens VACO van enkele tientjes tot honderden euro's.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!