Gemeentelijk bestemmingsplan bedreigt webwinkels

De toekomst van duizenden kleine webwinkels wordt bedreigd. Middenstanders kunnen met succes gemeentelijke bestemmingsplannen gebruiken om webwinkels uit hun buurt te weren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter bepaalde woensdag dat webwinkel Fietsenshop.nu de deuren moet sluiten. Dat deed de raad op basis van het feit dat het gemeentelijk bestemmingsplan van, in dit geval, Abcoude geen detailhandel vanuit een woning toestaat.

De gemeente Abcoude had de bewoner een dwangsom opgelegd om de verkoop van fietsen vanuit zijn woning te beëindigen. De bewoner meende dat er geen sprake is van detailhandel maar van een webwinkel, omdat klanten fietsen bij hem bestellen via internet. Alle activiteiten, het contact en de verkoop zouden uitsluitend via internet verlopen.

De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat alle internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de 'ruimtelijke uitstraling' die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elk individueel geval moeten worden beoordeeld.

Niettemin is directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org er niet gerust op. “Als alle gemeenten hun bestemmingsplannen gaan controleren op hoe webwinkels daar in passen, dan kunnen vele duizenden beginnende webwinkels meteen de deuren sluiten.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!