'Btw-verhoging stuwt prijs boodschappen'

Een eventuele btw-verhoging op levensmiddelen zal de prijzen in supers flink stuwen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is fel gekant tegen deze mogelijke maaatregel. Het tarief staat nu op zes procent, maar straatssecretaris Frans Weekers wil dit verhogen naar acht procent. Dit zou het kabinet zo’n 1,4 miljard euro opleveren. Daar staat tegenover dat het tarief voor de loonbelasting omlaag wordt gebracht.

Volgens het CBL worden boodschappen op deze manier 640 miljoen euro per jaar duurder. De brancheorganisatie snapt niet waarom Weekers met de plannen komt nu veel mensen de hand op de knip moeten houden. Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland voelen niets voor de plannen van Weekers. Het zou schadelijk zijn voor de consument en het bedrijfsleven. Ook komen de plannen op een moment dat het herstel de crisis veel bedrijven nog niet heeft bereikt. “Een verhoging van de kosten van levensonderhoud doet de voordelen van verlanging van de inkomsten belasting teniet”, aldus de werkgeversorganisaties.

Weekers wil dat alleen voor voedingsmiddelen het lage tarief blijft gelden. Het geopperde uniforme btw-tarief van negentien procent zou dan wel moeten worden verhoogd naar, om het bedrag te compenseren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!