Nederlandse retail verliest icoon

Met het overlijden van Jaap Blokker, eigenaar van het gelijknamige winkelbedrijf, verliest de Nederlandse detailhandel een icoon. Jaap Blokker nam samen met zijn broer in 1976 het bedrijf van zijn vader over en aan zijn hand groeide het familiebedrijf uit tot een groot winkelconcern.

Jaap Blokker laat een onderneming achter met 2900 winkels in elf landen, waar 25 duizend mensen werken, met een omzet van 2,8 miljard euro en met veertien winkelformules, waaronder Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys.

Zelfs toen Blokker doodziek was behield hij de controle over het winkelbedrijf. Hij versterkte de directie en voorzag de raad van commissarissen van vers bloed. Zo benoemde hij zijn neef Ronald Palmer, zoon van zus Ans, en Thomas Smit, zoon van de oprichter van Blokker-formule Bart Smit. Zijn grote schrikbeeld was een familiebedrijf waarvan de oprichter de controle verloor, zoals Albert Heijn. Dat zou hem niet gebeuren.

Volgens Jan Kessels, branchekenner en oud-topman van HEMA, V&D en Bijenkorf, laat Blokker een grote erfenis achter. “Hij begon toen er nauwelijks sprake was van ketenvorming in winkels van huishoudelijke artikelen. Nu heeft Blokker ruim de helft van de markt in handen. Hij zag kansen die anderen niet zagen, zoals de speelgoedmarkt”, stelt Kessels in het AD. “Bovendien heeft hij zich verre gehouden van investeringen buiten zijn eigen vakgebied.”

Ahold-topman Dick Boer noemt Jaap Blokker ‘één van dé voorbeelden van zakelijk Nederland, een rasondernemer die Blokker samen met zijn familie heeft uitgebouwd tot een winkel voor iedereen, een ijzersterk merk, een concern met indrukwekkende omvang’. “Ik heb enorm respect voor zijn prestaties, die getuigen van een groot inzicht in de verwachtingen van de klant”, aldus Boer tegenover persbureau ANP.

Eerder: Jaap Blokker overleden

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!