Q-Park maakt zich zorgen over lege winkelcentra

Q-Park maakt zich zorgen over de steeds stiller wordende winkelcentra, in de hand gewerkt door afnemende koopkracht en de opkomst van internetwinkels. Het bedrijf onderhandelt  momenteel met een internationaal bankenconsortium over een herfinanciering van de schuldenlast van bijna een miljard euro. Hoewel de huidige kredietovereenkomst van drie jaar pas in 2012 afloopt, heeft de exploitant van parkeergarages haast om nu al tot een akkoord te komen met het bankenconsortium, waar ook ING en Rabobank onderdeel van zijn.

“De situatie in de eurozone baart mij grote zorgen”, aldus bestuursvoorzitter Ward Vleugels in Het Financieele Dagblad. De aanhoudende geluiden over bezuinigingen en het mogelijk kwijtschelden van schulden, leiden tot onzekerheid op de financiële markten. Tevens verliezen steeds meer winkelcentra bezoekers aan de opkomende e-commerce en verminderde koopkracht.

Detaillisten in de omgeving van zulke centra vinden dat Q-Park zijn parkeertarief moet verlagen om meer klandizie te trekken. Vleugels denkt echter dat er te weinig aanloop is, omdat het winkelbestand niet aansluit bij de wens van de klant. “Het parkeertarief speelt daarbij geen rol”, aldus de bestuursvoorzitter. Eigenaar van DoctorandusB bv Bas van Holst laat in een brief aan de krant weten het hier niet mee eens te zijn. “De parkeerkosten werden een substantieel deel van de besteding”, aldus Van Holst in een brief aan Het Financiele Dagblad.

Met 840 duizend parkeerplaatsen in beheer is Q-Park een topdriespeler op de Europese markt. De onderneming wordt momenteel gefinancierd door een dertigtal verzekeraars en pensioenfondsen, die vrijwel uitsluitend afkomstig zijn uit Nederland. De exploitant organiseerde vorig jaar een omzet van 660 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!