Nieuwe winkelcentra blijven leeg
Gepubliceerd op 28 juli 2011 om 00:00
"Ik zit tussen de gesloten rolluiken maar zodra ik mijn winkel een dag dichtdoe omdat ik naar het strand wil staat de winkelcentrummanager meteen op de stoep om me op de vingers te tikken", klinkt het uit de mond van een juicebareigenaar uit Almere. "Ik mag niet open op zondag terwijl de Albert Heijn dat wel is. Juist op zondag mag er gratis geparkeerd worden. Doordeweeks blijven de mensen hier weg."
Ondanks de leegloop worden er nog steeds winkelpanden gebouw. "Er wordt geen appartementencomplex gebruikt of er zit in de plint wel ruimte voor winkels. De 'te huur' borden zijn nauwelijks meer te tellen", aldus makelaar Jeroen van der Hoek uit Rotterdam. Gertjan Slob van Locatus ziet de trend ook. "Bijna alles wat er nieuw is bijgekomen is gebouwd voor leegstand. Dat zien we nu voor het eerst. Vorig jaar kwam theoretisch bijna veertig procent meteen leeg te staan, nu is dat zo goed als honderd procent."
Met name de meubelboulevards en de zogenoemde centrale winkelgebieden worden geraakt door de leegstand en kampen met onverhuurbare panden. En ook panden in woonwijken waar detailhandel in zat zijn steeds vaker onbezet. "De huurprijzen in ons land houden geen gelijke tred met de economische ontwikkelingen", aldus Jelger Zee van Detailhandel Nederland. Deze organisatie pleit al langer voor onorthodoxe maatregelen om winkeliers te helpen. In economisch slechte tijden moet de huurprijs verlaagd worden en wanneer de economie aantrekt kan deze weer omhoog. Deze formule wordt volgens Detailhandel Nederland in het buitenland al geruime tijd succesvol toegepast.
Reacties 0