Steeds meer winkeliers ten onder

Het aantal faillissementen in de retail is, na een daling in het afgelopen jaar, weer stijgende. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In de maand mei, waarin vakantiegeld moest worden uitbetaald, was er met 51 faillissementen sprake van een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, waarin 27 bedrijven ten onder gingen.

Oorzaken van de stijging zijn onder meer de hogere inkoopprijzen, die winkeliers in onvoldoende mate kunnen doorbelasten. Dit is een gevolg van de dalende koopkracht van de consument. Gecombineerd met scherpe onderlinge concurrentie zetten deze factoren de marges flink onder druk. “Winkeliers willen niet het risico nemen klanten te verliezen en incasseren de hogere kosten (gedeeltelijk) zelf. Ook het groeiende marktaandeel van webshops dwingt hen de prijzen scherp te houden", aldus ING sectorspecialist handel Dirk Mulder.

De verwachting is dat het aantal faillissementen in de tweede helft van het jaar nog verder zal stijgen. De prijspiek in grondstoffen en voedingsmiddelen zal gedurende de rest van het jaar de marges beïnvloeden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!