C1000 splitst winkels van vastgoedbedrijf
Gepubliceerd op 2 augustus 2011 om 00:00
In het verleden viel vastgoed onder het winkelbedrijf. Door de opdeling wordt de indruk gewekt dat het supermarktconcern het winkelvastgoed definitief gaat verkopen, zoals Food Magazine eerder opperde. Eerder dit jaar verkocht C1000 al zes van de acht distributiecentra.
In het jaarverslag valt echter te lezen dat C1000 met de deling zijn slagkracht versterkt. Een woordvoerster zegt daarbij dat de aansturing in de winkels om ‘puur operationele redenen is weggehaald van de langetermijnstrategie’ van de keten. Of het winkelvastgoed te koop staat laat zij in het midden. Ook Hans van Well, voorzitter van de C1000-(franchise)ondernemersvereniging geeft geen commentaar.
Door het winkelvastgoed te verkopen kan C1000 zijn schuld van 370 miljoen euro aflossen die eind vorig jaar bij de banken uit stond. De zes distributiecentra leverden al 154 miljoen euro op, terwijl de winkelpanden voor 278,5 miljoen euro in de boeken staan.
De leningen lopen tot medio 2013. Een volledige verkoop van C1000 ligt daarmee ook in het verschiet. Private equitybedrijf CVC, eigenaar van de keten, verkoopt zijn bedrijven doorgaans binnen vijf jaar om beleggers hun inleg te kunnen teruggeven.
De omzetgroei van het supermarktconcern was het afgelopen jaar met 0,2 procent vrij minimaal. De nieuwe Super de Boer-winkels hadden het grootste aandeel in deze groei. De markt groeide met 1,8 procent. De omzet van C1000 kwam uit op 2,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 53 procent naar 51,5 miljoen euro.
Reacties 0