‘Koopkracht nog jaren onder druk’

De boodschap van het kabinet voor de Nederlandse burger is een sombere: de koopkracht van iedereen staat onder druk. Volgend jaar is de gemiddelde daling één procent. Dit staat in de Macro Economische Verkenningen, een van de stukken van Prinsjesdag, die donderdag uitlekte. De algemene verwachting is dat de koopkracht de komende jaren afneemt.

Waar de overheid de afgelopen crisisjaren nog de meeste klappen opving, gaan burgers de financiële pijn nadrukkelijker voelen. ‘De rekening kan niet kosteloos worden doorgeschoven naar toekomstige generaties; de buffers zijn na de financiële crisis van 2008 en 2009 op’, beargumenteert het kabinet.

Het kabinet, dat het motto ‘Koersvast in onzekere tijden’ hanteert, stelt dat geprobeerd is de gevolgen voor ouderen, gezinnen en lage inkomens zoveel mogelijk te beperken. Er wordt honderd miljoen euro extra uitgetrokken voor bijzondere bijstand en ook lagere- en middeninkomens met kinderen krijgen een extraatje. Ook worden zij geholpen door een versnelde invoering van de inkomensafhankelijke bijdrage in de zorgverzekeringswet. Hogere inkomens gaan hierdoor meer zorgpremie betalen. Alleenverdieners die ver boven het minimumloon zitten, leveren het meest in: 1,5 tot 2,25 procent.

De economische vooruitzichten geven weinig reden tot optimisme. De economische groei valt met één procent volgend jaar een stuk lager uit dan aanvankelijk gedacht. Het begrotingstekort loopt in 2012 op naar 2,9 procent. Naar verwachting zijn er 406 duizend mensen werkloos.

Eerder: Economie naar laagconjunctuur

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!