Detailhandel ziet omzet dalen

De Nederlandse detailhandel heeft in oktober 1,7 procent minder omzet gerealiseerd, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen waren 2,9 procent hoger, het volume kromp 4,5 procent. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopzondagen had een negatief effect op de omzetontwikkeling. Na correctie hiervoor komt de omzet op vrijwel hetzelfde niveau uit als een jaar eerder en de krimp van het volume op drie procent.

De non foodbranche noteerde een omzetafname van 4,5 procent. De daling komt volledig voor rekening van minder verkopen. De prijzen waren 1,4 procent hoger. Alle non foodbranches realiseerden minder omzet. De winkels in consumentenelektronica en de textielsupermarkten hadden de grootste omzetdaling, de omzet van de drogisterijen nam het minst af.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen bleef ongeveer gelijk aan de omzet van een jaar eerder. De prijzen waren hoger, maar het volume kromp bijna net zoveel. Supermarkten behaalden een omzetstijging, terwijl de omzet van de speciaalzaken opnieuw lager was. Het minder gunstige koopdagenpatroon had veel invloed op de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen. Zonder dit effect zou de omzet ruim drie procent zijn gegroeid.

De postorderbedrijven en internetwinkels zetten in oktober minder om dan vorig jaar. Tankstations noteerden door hogere prijzen wel een omzetgroei.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!