Herbalife schuldig aan illegale piramideverkoop

Herbalife heeft zich schuldig gemaakt aan malafide verkooppraktijken en moet zijn manier van verkopen drastisch veranderen. Tot die conclusie kwam de rechtbank van koophandel in Brussel.

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop ging het juridische gevecht met Herbalife aan. Volgens Test-Aankoop maakte Herbalife zich schuldig aan illegale piramideverkoop. Als een consument de producten van het merk voor een interessante prijs wilde aanschaffen, moest deze verplicht distributeur worden. “De consument die denkt dat hij de producten van Herbalife nodig heeft, ziet zich genoodzaakt om in het systeem te stappen, anders betaalt hij onredelijk en onverklaarbaar veel voor de producten”, zo luidt het vonnis.

Volgens de rechtbank hebben deze consumenten niet de daadwerkelijke capaciteit voor dit ondernemerschap. “Dit blijkt wel uit de hoge uitval van distributeurs binnen het jaar: vijftig procent verdwijnt en wordt vervangen binnen het jaar. Alleen de sponsors van deze distributeurs verdienen er direct en indirect aan en blijven uiteraard stabiel. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van ondernemerschap.”

De onderneming moet binnen twee maanden zijn manier van werken omgooien, op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per vastgestelde inbreuk met een maximum van 250 duizend euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!