'Nederland niet overspoeld met factory outlets'

Factory outlets, winkelcentra waar alleen fabrikanten hun producten mogen verkopen, zullen in Nederland niet als paddestoelen uit de grond schieten. Dat stelt Sascha Suárex-Stavenuiter, advocaat omgevingsrecht bij Lexence Advocaten & Notarissen op de opiniepagina van Het Financieele Dagblad. Suárez-Stavenuiter reageert hiermee op het besluit van het Europese Hof in een Spaanse rechtszaak over megawinkels.

In de rechtszaak besloot het Europese Hof dat een verbod op grote winkelbedrijven buiten de bebouwde kom en het stellen van beperkingen aan het verkoopvloeroppervlak van winkels in strijd is met het Europese recht op vrijheid van vestiging. Toch denkt Suárez-Stavenuiter dat er in Nederland geen forse toename van het aantal factory outlets zal plaatsvinden.

“Het Hof heeft in de rechtszaak ook opgemerkt dat beperkingen met betrekking tot de ligging en omvang van grote winkelbedrijven in beginsel wel toegestaan zijn. De beperkingen kunnen alleen opgelegd worden ter bescherming van dwingende redenen van algemeen belang, zoals bescherming van consumenten of het stedelijk milieu”, meent Suárez-Stavenuiter.

De bescherming van het stedelijk milieu hield in Nederland al eerder de opening van een aantal factory outlets tegen. Zo voorkwam de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland tien jaar geleden dat er megawinkels geopend werden in Zeeland en Heerlen. Eén van de argumenten was dat de factory outlet in de nabijheid van een centrumwinkelgebied moest liggen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!