Getouwtrek rond IKEA-vestiging in Zaandam

Woonwarenhuisketen IKEA is in forse onderhandeling met de gemeente Zaandam over de locatie van een nieuwe vestiging. De meubelgigant wil de voormalige Bruynzeelfabriek, die wordt beschouwd als industrieel erfgoed, grotendeels slopen om op het terrein het kenmerkende blauwe bouwwerk te laten verrijzen.

De Zaandamse gemeenteraad, die onlangs in het diepste geheim door het college van burgemeester en wethouders ingelicht is, is verdeeld. De VVD is van mening dat Zaanstad rijk is voorzien van industrieel erfgoed. “Mocht de gemeente niet tot een akkoord komen met IKEA, dan laten we een geweldige kans voor de werkgelegenheid liggen”, aldus René de Heer van de VVD-fractie. De PvdA daarentegen staat pal voor het industriële erfgoed. “Het is misschien geen bijzondere architectuur, maar het zijn wel de vroegere paleizen van de arbeid”, zegt PvdA-raadslid Louis Groen.

“Wij botsen hier met een harde IKEA-wet. Het bedrijf hecht aan zijn blauwe doos, terwijl wij inzetten op renovatie. Maar de keuze is niet: of een helemaal blauwe doos of alleen een monument. Het zal toch wel voor een substantieel deel de kenmerkende IKEA-stijl worden, maar het zou mooi zijn als de geschiedenis van Bruynzeel zichtbaar blijft”, aldus Groen.

Over de onderhandelingen, die inmiddels zeven maanden duren, verwacht B&W ‘volgende maand’ meer te kunnen vertellen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!