Met de nieuwe Wet Werken hoopt het kabinet meer mensen met een arbeidshandicap aan een baan te helpen. Albert Heijn loopt voorop in het in dienst nemen van jonggehandicapten. Sinds 2007 streeft AH naar het in dienst hebben van minstens één Wajongere per vestiging. AH heeft inmiddels zo’n vijfhonderd Wajongeren in dienst, verspreid over 650 vestigingen. “Het loopt vrij goed”, zegt Peter Lindenbergh, manager arbeidszaken en beloningen van Ahold Europa.
Het in dienst nemen van jonggehandicapte werknemers past in de strategie van Albert Heijn om meer maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ook de dreigende krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol. De overheid biedt loonsubsidies aan wie arbeidsgehandicapten aanneemt, maar het ontbreekt volgens Lindenbergh aan goede kaders voor gemeenten en uitkeringsinstantie UWV om het aanbod beter beschikbaar te stellen. “We hebben in onze winkels meer vraag naar dan aanbod van Wajongeren”, aldus de Ahold-manager.
AH past de arbeidsomstandigheden tot op zekere hoogte aan aan de Wajongeren. Zij krijgen bijvoorbeeld meer tijd om hun klus te klaren of nemen vaker pauze. De meeste Wajongeren werken bij Albert Heijn als vakkenvuller, sommigen doen schoonmaakwerk. Lindenbergh: “Slechts een klein aantal Wajongeren doet kassawerk. Dat is complex, zeker als de werkdruk toeneemt als er bijvoorbeeld lange rijen staan. Dat kan niet iedereen aan.”
'In iedere winkel ten minste één Wajongere'
Gepubliceerd op 2 februari 2012 om 00:00
Reacties 0